• nlNederlands

Veelgestelde vragen

Hoe werkt elektronische identificatie?
Elektronische identificatie en registratie voor dieren is een systeem dat bestaat uit een microchip die in het dier wordt geïmplanteerd, een afleesapparaat dat het chipnummer zichtbaar kan maken, en de registratie van uw gegevens in een databank.

Wat is een ISO chip?
Een ISO chip heeft een unieke identificatiecode die uit 15 cijfers bestaat. Een huisdierenchip (die ook voor paarden wordt gebruikt) is een ISO chip van het type FDX-B. De chip functioneert conform ISO norm 11784 (codestructuur) en ISO norm 11785 (technisch concept). De identificatiecode van een huisdierenchip kan beginnen met een fabrikantencode die te herkennen is aan de eerste 3 cijfers, bij EasyTrac-Holland is dit ‘528’, gevolgd door de overige 12 cijfers of met de (ISO) landencode. Het totale aantal cijfers (15) vormt de unieke identificatiecode van het dier, die niet te veranderen is. Daardoor kan er geen enkele twijfel bestaan over de identiteit van het dier. De microchip is 2x12 mm voor kleine huisdieren of bij paarden 3x15mm lang. De microchip bestaat gewoonlijk uit een buisje van (bio)glas. De microchip van Bioglas is voorzien van een parylene coating dat afstoting voorkomt en vergroeiing van de microchip met het weefsel bevordert. De microchip zelf is niet actief. Er zit geen batterij in, en de levensduur is vrijwel onbegrensd. Het afleesapparaat is een elektromagnetisch gestuurd zend- en ontvangstapparaat. Het afleesapparaat geeft een elektromagnetisch signaal af dat de microchip activeert, waarna deze via een radiosignaal de identificatiecode laat verschijnen op het LCD scherm van het afleesapparaat.

Wat zijn ISO normen?
ISO staat voor International Standardization Organization. Deze commissie stelt wereldwijd technische standaarden voor allerlei producten vast. Het idee van ISO is dat elke ISO (FDX-B type) microchip onafhankelijk van het fabrikantenmerk van de chip af te lezen moet zijn door een ISO afleesapparaat (onafhankelijk van het merk of de fabrikant ervan).
In Europa worden door dierenartsen bij dieren uitsluitend ISO chips ingebracht, die zijn af te lezen met een ISO afleesapparaat. Het EasyTrac-ID afleesapparaat leest echter ook de oudere niet-ISO chips (FDX-A type) die in sommige landen (Zuid-Amerika-Midden-Amerika en de USA) nog steeds gebruikt worden.

Welke dieren kunnen van een chip worden voorzien?
Nagenoeg alle diersoorten kunnen worden geïdentificeerd door middel van een microchip.

Is het chippen van honden verplicht?
Sinds 1 april 2013 moeten alle in Nederland geboren pups voor de leeftijd van 7 weken worden gechipt en voor de leeftijd van 8 weken worden geregistreerd in een door de overheid erkende databank.

Sinds wanneer is  het chippen van paarden en pony’s verplicht?
Met ingang van juli 2009 is het chippen van alle paardachtigen in Europa verplicht. In sommige landen zoals Nederland gebeurde dit al eerder, zowel voor de sport (verplicht sinds 1 januari 2000 ) als voor de fokkerij, vooral stamboeken die te maken hebben met paarden en pony’s die moeilijk op basis van hun signalement onderscheiden kunnen worden is het chippen een uitkomst en omdat het ook diervriendelijker is dan brandmerken.
Het chippen van paarden en pony’s levert een positieve bijdrage bij het bestrijden van diefstal en fraude.

Voor meer overige informatie over de verplichte identificatie- en registratie kunt informeren bij de overheid. 

Need Support

Donec tristique quam sit amet dolor aliquet vitae tempor libero ornare. In sit amet lorem in eros ullamcorper tincidunt. Proin vulputate mauris quis. more

Contact info

Chip Point is een webwinkel van Handelsonderneming Oppers.

Nijverheidsweg 3
5492 NK Sint-Oedenrode
+31 (0)413-475718
info@chippoint-holland.nl