• nlNederlands

Wettelijke bepalingen

Elektronische identificatie middels een microchip is in de Europese Gemeenschap nu de enige vorm van identificatie voor honden, katten, fretten en paarden:

Europa heeft recent de reglementering betreffende de identificatie van huisdieren gewijzigd. Vanaf 3 juli 2004 trad de nieuwe Europese richtlijn 998/2003 over de niet-commerciële bewegingen van gezelschapsdieren (honden, katten en fretten) in werking. Deze wet is de eerste met betrekking tot beweging van honden, katten en fretten als gezelschapsdier (in de EU of derden landen) terwijl voorheen alleen een Europese regeling voor commerciële bewegingen bestond.
De richtlijn bepaalt dat alle honden, katten en fretten als gezelschapsdier gehouden, met duidelijk leesbare tatoeage of een elektronisch identificatiesysteem (ISO microchip) moeten worden geïdentificeerd. De eigenaar van een dier waarvan de microchip niet voldoet aan de norm ISO 11784 of 11785 moet bij elke controle de nodige middelen kunnen verstrekken om de microchip uit te lezen (dat wil zeggen: hij moet zijn eigen leestoestel bij zich hebben).
Na een overgangsfase van 8 jaar (1 januari 2009) wordt elektronische identificatie het enig aanvaarde identificatiemiddel. Dit houdt in dat de dieren van vandaag die nog getatoeëerd worden, ten laatste in 2009 elektronisch moeten worden geïdentificeerd.

Daarom is het raadzaam voor eigenaren van honden, katten, fretten en paarden  hun dieren  elektronisch te identificeren, met een Easytrac-id (ISO) microchip, en te registreren bij een Nationale databank en een Europees dierenpaspoort aan te schaffen bij hun dierenarts of fokker.

De Nederlandse wetgeving heeft de nieuwe Europese richtlijn omgezet, en het ministerieel besluit ingevoerd: de invoer, doorvoer of uitvoer van honden en katten en fretten als gezelschapsdier. Dit besluit is meer in het bijzonder van toepassing op eigenaars die met hun dier op reis gaan. Volgens deze nieuwe reglementering moet elke hond, kat of fret al geïdentificeerd zijn op het ogenblik dat ze de Nederlands grens overschrijden. Wanneer de bestemming een land van Europese Unie is (uitgezonderd Ierland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk) wordt tatoeage of elektronische identificatie aanvaard, terwijl voor landen buiten de Europese Unie (en de 3 hierboven genoemde landen van de EU) alleen de elektronische identificatie geldt.

Need Support

Donec tristique quam sit amet dolor aliquet vitae tempor libero ornare. In sit amet lorem in eros ullamcorper tincidunt. Proin vulputate mauris quis. more

Contact info

Chip Point is een webwinkel van Handelsonderneming Oppers.

Nijverheidsweg 3
5492 NK Sint-Oedenrode
+31 (0)413-475718
info@chippoint-holland.nl